Murat Sabuncu
Acemoğlu’ndan Gürkaynak’a 18 ekonomistin eş yazarlığındaki kitap tartışılıyor: Türkiye ekonomisinde çıkış ne kadar zamanda ve hangi bedeller ödenerek bulunacak?
Türkiye’nin ekonomik buhrandan çıkışı, faturanın daha önce olduğu gibi emek kesimine kesilmemesi için farklı söylem-çalışmalara da ihtiyaç var. Kitaptaki saygın isimlerin tespit-önerilerini okurken aklıma bunlar geldi.
“Türkiye ekonomisinin günümüzde karşı karşıya kaldığı yakıcı sorunların oluşmasında, iktidarın dışa açık piyasa ekonomisinin asli ilkelerine ve kurumlarına yönelik ideolojik karşıtlığının kaçınılmaz olarak dayattığı tercihlerin ve politikaların sorumluluğu yadsınamaz. Bu tercih ve politikaların Türkiye ekonomisini çıkmaz bir yola sürüklediği kanaatindeyiz. Türkiye ekonomisi bu çıkmazdan çıkışın yolunu eninde sonunda bulacaktır. Ancak özellikle iç ve kısmen de dış siyasette muhtemel gelişmeler, tahmin ufkunda öylesine belirsizlik yaratıyor ki, çıkış yolunun ne kadar zamanda ve hangi bedeller ödenerek bulunacağını kestirmek adeta imkansız hale geliyor.”
Yukarıdaki bu alıntı, isimleri ve çalışmalarıyla dünyada da saygın isimler olarak anılan Türkiye’den 18 ekonomistin analizlerini yansıtan bir kitaptan. Kitabın adı ‘Çıkmaz Yol, Dünden Yarına Türkiye Ekonomisi’. Nisan 2023’te İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Asaf Savaş Akat ve Seyfettin Gürsel’in derlediği kitapta; Şevket Pamuk, Daron Acemoğlu–Murat Üçer, İzak Atiyas–Ozan Bakış, Ege Yazgan, Refet Gürkaynak–Burçin Kısacıkoğlu–Alp Şimşek, Cihat Tokgöz, Öner Günçavdı–Ayşe Aylin Bayar, Seyfettin Gürsel–Gökçe Uysal, Cengiz Aktar ve Atilla Yeşilada’nın yazıları var. Girişi de ‘Neden Çıkmaz Yol?’ başlığıyla Akat ile Gürsel yazmış. Tüm bu isimler 2018 yılından itibaren çalışmaya başlayıp, 2020’de Crossroads adıyla İngilizce kitabı yayınladıktan sonra başta COVID süreci gelişmeleri izleyip 2022 sonuna kadar yeni eklemelerle kitabın Türkçesini yayınladılar.