11 ayın sultanı Ramazan perakende sektörüne can suyu olacak

Ramazan ayında yardım kolileri ve hediye çeki kullanımıyla 17-20 milyar liralık bir ekonomi oluşması bekleniyor. İhtiyaçların belirlenmesinde yaşanan güçlükler ve kolilerin dağıtım maliyeti oluşturmasıyla hediye çeki uygulaması artarken Ramazan’ın perakende sektörüne can suyu vermesi bekleniyor.

On bir ayın sultanı Ramazan, 28 Şubat Cuma günü kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak, 28 Şubat’ı 1 Mart’a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.

Çeşitli ibadetlerle beraber geçen bu ayın en belirgin özelliği ailelerin geniş sofralarda buluşarak bağları güçlendirmesi ve yardımlaşma duygusunun artmasıyla bir paylaşım atmosferi oluşması… İftardan önce fırınların önünde oluşan uzun pide kuyrukları, iftar çadırları ve yardımlaşma kolileri Ramazan ayının bolluk ve bereketini günlük yaşama yansıtıyor.

Bu manzaranın ekonomik görünüme de etkisi bulunuyor. İslami takvimin 9’uncu ayı Ramazan, aynı zamanda İslam’ın beş şartı olan oruç ibadeti ile geçtiği için bu ay gıda ile doğrudan bir ilişki içinde… İslam ülkelerin çoğunda gıda perakendecileri, artan talebe hazırlıklı olabilmek adına en az bir ay öncesinden ürün stoklarını takviye eder. Marketler başta olmak üzere perakendeciler Ramazan ayına özel promosyonlar ve teklifler sunma eğiliminde olur.

Ramazan ayı boyunca yiyecek ve içecek reklamlarının yoğun olması tesadüf olmadığı gibi oruç tutulan bir ay olmasına rağmen, “İftar” ile “Sahur” arasındaki zaman diliminde gıda tüketimi normal tüketim düzenini aşar. Bağımsız danışmanlık ve muhasebe firmalarından oluşan küresel bir ağ olan HLB’nin açıklamasına göre Ramazan ayında sadece gıda harcamaları yüzde 50-100 oranında artmakla kalmıyor, aynı zamanda ailelerin yaklaşık yüzde 80’inin Ramazan ayında tüketim alışkanlıklarını değiştirdiği bildiriliyor.

Ramazan ayındaki gıda tüketiminin yıllık gıda harcamalarının yüzde 15’ini oluşturduğu tahmin ediliyor. En çok tüketilen ürünler arasında hurma, fındık ve kuruyemiş ile süt ürünleri yer aldığı belirtilirken, Ramazan ayında ekmek, tavuk ve kuru meyve tüketimi yılın diğer aylarına kıyasla sırasıyla yüzde 63, yüzde 66,5 ve yüzde 25 oranında artış gösterdiği belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mart 2025'e ilişkin enflasyon verilerini...

Özgür Özel, yeni boykot sitesini duyurdu:

https://boykotyap.org Boykot listesinin yayımlandığı ikinci sitenin de mahkeme kararıyla engellenmesinin...

Tarımda iklim hasarı büyük! Ali Ekber Yıldırım

İklime bağlı ani hava değişikliklerinin tarımsal üretime olumsuz etkileri...

Mart ayının zam şampiyonu belli oldu: O ürünün fiyatı uçtu!

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre mart ayında gıda fiyatlarında...