Mersin Ticaret Borsası, Güvenilir Ürün Platformu ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen 1. Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımı ile yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 9 ürün konseyinin ilk kez aynı ortak toplantıda bir araya geldiği “2024 Tarım Zirvesi ve Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması” Borsamız ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) koordinesinde ve Güvenilir Ürün Platformu iş birliği ile gerçekleşti.
Borsamız Başkanı Abdullah Özdemir ve Meclis Başkanımız Münir Şen’in ev sahipliği yaptığı toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Mersin Valisi Sayın Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekili Sayın Ali Kıratlı, BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Bakanlığa bağlı 9 Ürün Konseyi Başkanları, kent protokolü ve sektör temsilcileri katıldı.
Yumaklı: “Bu Yılın Ekim Ayından İtibaren Üretim Planlamasını Uygulamaya Geçeceğiz”
Bakan Yumaklı konuşmasında, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, “Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçireceğiz. Hayvansal üretimde planlamayı yürürlüğe koymuş olacağız, çalışmaları bitirdik. Bitkisel üretim tarafında, biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Hayvansal üretimle ilgili olan Resmî Gazete’de yayımlanmak üzere, bitkisel üretimle ilgili olanın ise çok az bir teknik çalışması kaldı. Sözleşmeli üretim ve suya göre tarım konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş durumdayız.” ifadelerini kullandı.
Pehlivan: “Mersin Tarımda Çok Dinamik”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da Mersin’in, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olarak anılmasında, dünyada ve Avrupa’da en önde yer almasında en önemli katkı yapan illerden biri olduğunu söyledi. Mersin’imiz 50 üründe ilk 10’da 30 üründe ilk 3’te ve 10 üründe de ilk sırada yer alıyor. Toplamda da 76 milyarı bitkisel üretimde, 12 milyarı da hayvansal üretimde olmak üzere 88 milyar liranın üzerinde de gayrisafi hasılamıza katkı sağlıyor” dedi. Mersin’in tarımda çok dinamik olduğunu vurgulayan Pehlivan, tarım sektörünü daha iyi noktalara getirmek adına uyumlu ve koordinasyon içerisinde bir çalışma ortaya konulduğunu kaydetti.
Özdemir: “9 Ürün Konseyimiz, Alt Kurullarıyla Ülkemiz Tarımının Önemli Bir Parçasıdır”
Borsamız ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir ise Bakanlığın Stratejik Raporunda yer alan “Türkiye Yüzyılını ‘Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı’ yapmak için planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturulması.” Hedefine vurgu yaparak; “bu hedef sadece tarım sektörümüz için değil, aynı zamanda ülkemizin ekonomik ve sosyal istikrarı için de kritik önemdedir. Burada bulunan 9 ürün konseyimiz, alt kurulları ile ülkemiz tarımının önemli bir parçasıdır. Bu hedefe ulaşılması hususunda Ürün Konseyleri olarak azami katkı sunmak ortak amacımızdır. Bizleri birer fahri danışman olarak görmenizi arzu ediyoruz. İlk kez gerçekleştirilen Ürün Konseyleri Buluşmasının, bundan sonrakiler için bir başlangıç olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Erdem: “Biz Konseylerimizi Sahadaki Elimiz, Ayağımız, Gözümüz Olarak Nitelendiriyoruz”
Programda bir konuşma gerçekleştiren BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem; “ilgili sektörlerin tüm temsilcilerinin yer aldığı ürün konseylerimizin kısıtlı imkanlarla yürüttüğü faaliyetler üretim, tanıtım, pazarlama önemli faydalar sağlamakta. Yaşanan gelişmeler ve sorunlarla ilgili olarak bakanlığımız ile doğrudan temas kurulması, alınacak tedbirler hakkında farkındalık oluşturulması ve hızlı bir aksiyon alınarak politikalar oluşturulmasında konseylerimizden üst düzeyde istifade ediyoruz. Bu nedenle konseylerimizin varlığı sektörlerimiz açısından önem taşıyor. Biz konseylerimizi sahadaki elimiz, ayağımız, gözümüz olarak nitelendiriyoruz.” dedi.
9 Ürün Konseyi Başkanı Sunum Gerçekleştirdi
Programın ikinci bölümünde 9 Ürün Konsey Başkanı, Bakan Yumaklı’ya ayrı ayrı birer sunum gerçekleştirdi. Konsey Başkanları kendi ürün/ürün gruplarındaki mevcut durumu değerlendirerek, yaşanılan sıkıntıları, çözüm önerilerini ve geleceğe yönelik beklentilerini dile getirdi.
Sonuç raporu üzerinde çalışılıyor bitince yayınlanacak