Türkiye’nin dane mısır üretiminde önemli bir yere sahip olan Adana’da mısır hasadı başladı.
Yüksek sıcaklıklar nedeniyle zorlu bir mesai yapan mısır üreticileri, Çukurova’da 835 bin dekara yayılmış tarlalarda hasada aralıksız devam ediyor.
Ceyhan’daki hasada katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin bu yılki üretim tahminlerini paylaştı. Tekin, “Geçen yıl Adana’da ortalama 1. ve 2. ürün mısır verimi dekara bin 220 kg olmuştur. Bölgemizde mısır hasadı başladı. Şu an devam ediyor. Erken hasatlarda ortalama bin 200- bin 300 kilo verim alınırken bunun Adana’da bin 500 kilogram ortalama olmasını öngörüyoruz. Bu sene yaklaşık 820 bin dekar civarında ekiliş alanımız var. 1 milyon 250 bin ton da rekolte bekliyoruz. Adana zaten Türkiye’de mısır üretiminde ilk üçe giren, yıllara göre birinci, ikinci olan bir il. Ama bu yıl muhtemelen 1. veya 2. Sırada olacağımızı umuyoruz. Bizim gibi daha çok Konya ve Şanlıurfa illerinde mısır üretimi fazla yapılıyor. Mısır Türkiye için joker bir ürün. Hem insan gıdası olarak hem de hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Bunun dışında yağ sanayinin en önemli maddelerinden birisi. Diğer taraftan nişasta ve şeker sektörünün de en önemli ham maddesi olarak kullanılıyor. Türkiye, mısır üretiminde kendine yeten bir ülke. Üreticilerimize bereketli olsun.” şeklinde konuştu.
Adana geçen sezon 810 bin tonluk üretimiyle, Türkiye mısır üretiminin yüzde 12’sini karşılayarak, üretimde üçün sıraya yerleşmişti.