Yeni düzenlemeyle artık köy ve beldeler kırsal mahalle olabilecek. Düzenlemeyle su tarifesinde yüzde 50 indirim ve emlak vergilerinde muafiyet getirildi. Birçok köy eskiye dönmek için başvuruyor.
2012’de çıkarılan Büyükşehir Yasası ile köy ve beldeler mahalleye dönüştürülmüş, tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştı. Aradan geçen sürede kır nüfusunun azalması, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı çiftçi sayısının düşmesi ve başka birçok sorun nedeniyle, 2020’nin sonlarına doğru Büyükşehir Yasası’nda değişiklik yapılarak, “kırsal mahalle” yasası çıkarıldı. Yeni yasayla birlikte, “tüzel kişiliği ortadan kalkan köylerin yeniden eski statülerine kavuşacak mı?” sorusu da beraberinde geldi.
“Kırsal mahalle” statüsünün köylü ve çiftçiye ne getireceğini Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Turgut Alemdar, Çiftçi Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran ile konuştuk.
YASA KÖYLÜYE NE GETİRECEK?
Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılında 30 ildeki 16 bin 220 köy ve bin 53 belde bir gecede mahalleye dönüştü. Mahalleye dönüşen köylerin meraları ve işletmeleri, yani ortak mal varlığı tümüyle bağlandıkları belediyelere verildi. Kırsal mahalle düzenlemesi Meclis’te görüşülürken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Büyükşehir Yasası’nın tarım ve kırsal yaşamı olumsuz etkilediğini dile getirdi. 16 Ekim’de yapılan düzenleme ile köyden mahalleye dönüşen yerler, mahalleden, kırsal mahalle statüsüne dönüşebilecek. Peki, kırsal mahalle olan köylere hangi avantajlar sağlanacak? Kırsal mahalle olmanın kriterleri neler? Kırsal mahalle için nereye kim başvurabilecek? El konulan meralar ve ortak mallar geri verilecek mi? Ve köyler yeniden tüzel kişilik mi alacak?