TSO ve TB başkanları tarım, sanayi, gastronomi ve turizmdeki potansiyeli anlattı.
Arazilerinin yüzde 65’i sulanabilir tarıma uygun olan Diyarbakır, artan tekstil yatırımları ile hedef büyüttü. Kral Kızı ve Silvan barajlarının sulama etapları tamamlanırsa, kent önemli bir pamuk üreticisi konumuna gelecek. Böylece tarladaki pamuktan, moda devlerinin podyumlarına uzanan bir süreç Diyarbakır için başlamış olacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, DÜNYA 81 ildeki oda ve borsa başkanlarıyla ekonominin nabzını tutuyor. “Başkanlar Konuşuyor” söyleşi dizisinin bu haftaki konuğu Diyarbakır oldu. Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya ile Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DÜNYA’nın sorunlarını yanıtladı.
Atıl tesisler istihdama kavuştu, çağrı merkezleri kuruldu
Mehmet KAYA DİYARBAKIR – TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI
Uzun yıllardır oda bünyesinde Diyarbakır’a hizmet ediyorum. Ama açıkçası sanayi alt yapısı anlamında ilk defa ‘iyi bir noktadayız’ diyebiliyorum. Sanayide, tarımda, turizmde, lojistikte önemli mesafe kat ettik. Ancak sulama projelerinde pek yol alamadık. Doğrusu son 2 yılda hem Dicle Kral Kızı Barajı’nın sulama kanalları hem de Silvan Barajı ile ilgili ödenekler aktarılmasına rağmen henüz istenilen seviyeye ulaşılamadı. Türkiye’nin en büyük lojistik köyünü kuruyoruz. İhalesi yapıldı. Tekstilde bir mesafe kat ettik. Teşvikte 6. Bölgeyiz. Tekstil OSB’de 1. Etabı bitirdik. 66 fabrikanın 23’ü faaliyete başladı. Diğerleri 2023’ün ilk diliminde bitecek şekilde hızla devam ediyor. 2. Etap için çalışmalarımız var. Orası için şimdiden 90’a yakın başvuru var. Emek yoğun sektörlere uygun bir kentiz. Türkiye’de en genç nüfusa sahip 5 il arasındayız. Diyarbakır’da yaş ortalaması 24.2. Geçen yıl 23.2’ydi. Şanlıurfa’dan sonra en genç nüfusta 2’nciyiz. Bölge illerimizde yaş ortalaması 22 ile 24 arasında. 2 milyona yakın nüfusumuz var. Ailedeki fert sayımız, Türkiye ortalamasının üzerinde ve 5,6 olarak geçiyor. Ayrıca kentimizde 4 çağrı merkezi var. Birinin de alt yapısını oda olarak biz bitirdik. 1020 kişilik istihdamla açılacak. Fransız bir firma ile anlaşmamızı yaptık, eylülde atıl olan bir okulu alıp, “Atıl Tesisler İstihdama Kavuşuyor” projesini yaratarak destek aldık ve bitirdik. Hatta şimdiden 120 kişi evden çalışmaya başladı.
TEKSTİL OSB İÇİNDE, MODA TASARIM BÖLÜMÜ AÇACAĞIZ
Tekstil OSB’miz içinde Dicle Üniversitemizle Moda Tasarım bölümü açmak için çalışmalarımız var. Bizim 1500 metrekarelik 7 tane kuluçka fabrika dediğimiz yerimiz var. Tüm bunlar birleşince güzel bir iş çıkıyor. Merdiven altını öncelikle oraya taşıyacak fabrikaları yapıp kiraya verdik. Böylece kayıt altına alma, bu değeri ekonomimize kazandırma şansımız oldu.
ARSA BEDELİ SIFIRA YAKIN HESABINI BİLEN GELİR
Sanayide de önemli adımlar atıyoruz. Diyarbakır OSB’de 5’inci etabı yapıyoruz. 3 bin dönümlük Karacadağ OSB’de arsa tahsisine başladık. Silvan’da yine 3 bin dönümlük yeni OSB kuruyoruz. Bu ayın 11’inde Sanayi Bakanlığı’ndan yetkililer gelecek, arsa tespitine gideceğiz. Diyarbakır’a yatırım yapmak isteyen, hangi sektör olursa olsun ona uygun arsayı temin etme şansımız var. Batı’da arsa fiyatlarını biliyoruz. Diyarbakır’da Silvan OSB arsa bedeli 0’a yakın. Biri gelip orada 200 dönümlük bir arsayı ücretsiz alıp yatırımını yapabilecek. Yatırımcının gelmesi ile ilgili sorunumuz yok. Biz şöyle diyoruz: ‘Hesabınızı kitabınızı iyi yapın. Eğer ayakta kalacağınıza inanıyorsanız olduğunuz yerde durun, ama giderleriniz gelirlerinizi aşacaksa buraya gelin 6. Bölge’de arazisi bedava, eğitimli insan kaynağı olan yere yatırım yapın.’ Yatırım çağrısı yapmıyoruz, hesabını bilen zaten gelecektir.
GASTRONOMİMİZ ÇIKARILMAMIŞ PETROL GİBİ
Diyarbakır’ın gastronomisi henüz çıkarılmamış petrole benziyor. 48 coğrafi işaretli ürünümüz var. Odamızın Gastro İnovasyon kapsamında yaptığı merkez eylül ayında hizmete girecek. Şu anda tarihi merkezi restore ediyoruz. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin mutfağını sergileme şansımız var.
KAHVE FESTİVALİ DÜZENLENECEK
Odamızın fuar alanı var. Fuar yapan ender odalardan biriyiz ve gerçekten bu konuda da güzel işbirlikleri yapıyoruz. 28-30 Ekim tarihlerinde kahve festivali düzenleyeceğiz. İstanbul ve Bodrum’dan sonra Diyarbakır da kahve festivali düzenlenen üçüncü kent olacak. Kahve kultürünün Mezopotomya’dan dünyaya yayıldığını onlara hatırlattık.