Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynaklarla kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerin desteklenmesi ve gelir düzeyinin artırılması amacıyla 25 Şubat 2008 tarihinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kuruldu. Ancak şişkin kadrosundan dolayı asli görevini yerine getiremeyen TKDK, personel giderini karşılamaktan desteklemeye yeterli kaynak ayıramıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren TKDK’nin 42 ildeki teşkilatlarında yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Kırsalda çiftçiye, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara proje karşılığında AB hibe fonlarını kullandırıyor. Kanunen TKDK’nin merkezinde çalışan personel sayısının 180’i aşmayacağı hükmüne rağmen merkezde bu rakamın iki katı personel çalışıyor.
Kurumun merkezinde 343, taşra teşkilatlarında ise 1.773 personel bulunuyor. TKDK’nin toplam 221 milyon liralık harcamasının 167 milyon lirasını personel giderleri oluşturuyor. Kurumdaki şişkin kadroya dikkat çeken Sayıştay, bunun kurumu kanundaki amaçlarını gerçekleştirmekte zorlayacağına vurgu yapıyor.
Sayıştay’ın açıkladığı 2013 yılı denetim raporuna göre TKDK, bir ödeme ajansı gibi çalışması gerekirken 42 ilde teşkilatlanarak, 1.935 kişinin fiilen çalıştığı büyük ölçekli bir kamu kurumu haline geldi. Sayıştay’ın TKDK ile ilgili tespiti şöyle: “Kurumun kanundan kaynaklanan amaçlarını dil bilen, az sayıda ve nitelikli personelle bir ödeme ajansı gibi çalışarak gerçekleştirebileceği ve buna göre bir teşkilatlanma öngörülmüşse de gerçekte durum böyle olmamıştır. Teşkilat kanununda kurum merkezinde çalışan personel sayısının 180’den fazla olamayacağı hükme bağlanmıştır. Kurum merkezinde 162 kadro dolu, 18’i boş olup il koordinatörlüklerinden geçici olarak görevlendirilen 181 kişi ile birlikte kurum merkezinde çalışan personel sayısı 343’tür. Taşrada ise toplam 1.843 kadro bulunmakta olup bunun 1.773’ü dolu, 70’i boştur. Kurum genelinde toplam 2023 kadrosu mevcut olup bunun 1935’i dolu, 88’i boştur.”
TKDK ise Sayıştay’a verdiği cevapta 5648 sayılı kanun kapsamında faaliyetlerini yürüttüklerini, teşkilat şemasındaki değişikliğin ancak kanunla olabileceğini savundu. Kurumun cevabi yazısı şöyle: “Ayrı ayrı birimler tarafından yürütülmesi gereken idari ve mali işler, personel, strateji, bütçe ve muhasebe ile elektronik bilgi işlem birimlerince yürütülen hizmetlerin Destek Hizmetleri Genel Koordinatörlüğü altında, çok az sayıda personel tarafından yerine getirilmesi işlerin yürütülmesini zorlaştırdığı ve kurumun işleyişini olumsuz etkilediğinden, kurum teşkilat şemasında yasal bir değişiklik yapılması yönünde girişimde bulunulması gerektiği değerlendirilmektedir.”
TKDK’nin 276 milyon 821 bin lira olan 2013 yılı bütçesinin yaklaşık yüzde 75’ine tekabül eden 208 milyon 229 bin lirasını personel giderleri oluşturdu. Kurum, desteklemek için mal ve hizmet alımına ise 49 milyon 821 bin lira harcadı. Diğer giderleri ise şu şekilde oldu: Yolluk giderleri 5 milyon 313 bin TL; görev giderleri 135 bin 300 TL; temsil ve tanıtma gideri 3 milyon 303 bin TL; menkul mal, gayri maddi hak alım, bakım ve onarım giderleri 8 milyon 403 TL; gayrimenkul mal bakım ve onarım giderleri 1 milyon 313 bin TL; kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transfer giderleri 300 bin TL.
http://www.zaman.com.tr/