Science’de yayınlanan bir makaleye göre, “gelişmiş ülkeler yoksulların yok oluşunu ithal ediyor.” Zengin ülkelere sığır etinden kahveye her şey Brezilya, Türkiye, Mısır, Tunus gibi ülkelerden geliyor. Yoksul ülkeler tarım ihracatı yaptık diye sevinirken doğal kaynaklarını yok pahasına satıyor. Zengin ülkelerin kendi toprak ve kaynaklarını koruma hedefinin ekolojik bedelini yoksullar ödüyor.
Alex Wiebe, uydu görüntülerini kullanarak 190 ülkeden 15 bin endüstrideki para transferlerinin ormansızlaştırmayla alakasını inceledi. Princeton bilim insanları, ormansızlaştırma algoritmasıyla ormanda yaşayan yedi binden fazla kuş, memeli ve sürüngenin yaşamını ilintilendirdi. Analize göre, dünyanın en zengin 24 ülkesine ithal edilen gıda ve kereste gibi malların, küresel yaşam alanı azalmasının yüzde 13’ünden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Cambridge Üniversitesi’nden Andrew Balmford’a göre, “yoksul ülkelerin kaynaklarında “biyoçeşitlilik sızıntısı” var.
Yoksul ülkelerde, zengin ülkelerden yüzde 60 daha fazla biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanıyor. Tarımsal ticaret nedeniyle en çok Orta Amerika, Brezilya, Güneydoğu Asya, Madagaskar ve Batı Afrika’da biyoçeşitlilik kaybı ve ekolojik hasar yaşanıyor. Türkiye henüz bu listede olmasa da yanlış üretim stratejisiyle toprak/su/ enerji gibi kaynaklarımız baskı altında, üç kuruşa yaptığımız tarım ihracatına seviniyoruz.
Fas Kralı, “kuraklık var kurban kesmeyin”
Fas’ta kuraklık nedeniyle koyun sayısı yüzde 38 düştü, Kral 6. Muhammet “koyun sürülerinin azalmasını neden göstererek Faslılara kurbanda koyun kesmemeleri” çağrısında bulundu.
Google bitki tasarlıyor
Google’nin yan kuruluşu Heritable Agriculture, yapay zekâ çözümleri ile gen tanımlama, fenotip tahmini, genom düzenleme gibi konularda tarımda yeni bir yeşil devrimin kilidini açmaya çalışıyor. Google’nin veritabanındaki milyarlarca veri kullanılarak yapay zekâ aracılığıyla bitki genlerinin farklı kombinasyonları belirli toprak ve hava koşullarında nasıl performans gösterdiği, tat, besin içeriği ve fotosentez kapasitesi gibi pek çok konuda çalışma yürütülüyor.
Gen teknolojileri, henüz keşfedilmemiş pek çok yaban tür ve tropikal ürünlere yönelmiş durumda. Şirketin CEO’su Dr. Brad Zamf, “gen düzenlemeleriyle arpa, alg, nohut ve üzüm gibi ürünler gelecekte mısır ve buğdayın yerine geçebilecek potansiyele sahip” diyor.
Şeker ilaçları market harcamalarını düşürüyor
Yeni bir araştırmaya göre GLP-1 ilaçlarını kullanan tüketicilerin market harcamaları yüzde 6 düşüyor. ABD’li yetişkinlerin yüzde 14’ünün GLP-1 ilaçlarını kullandığını varsayarsak pazar kaybı devasa.