Ülkemizde tarımsal üretime, hayvancılığa, kırsal kesime gereken destek maalesef verilmiyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren çiftçimizin zorlukları, sıkıntıları; her geçen gün daha da artıyor. Tarım kesimi, tarımsal girdilerdeki maliyet artışından tarımsal ürünlerde yapılan ithalata, tarım alanlarının yok edilmesinden kuraklığa kadar uzanan bir dizi sorunla baş başa kalıyor. Tarımda gerçekten zor ve zorlu bir dönem yaşanıyor.
KISIR DÖNGÜ
Çiftçimizin yakındığı, şikâyet ettiği ve üstesinden gelmekte zorlandığı sorunların başında, tarımsal girdilerdeki maliyet artışları geliyor. Üretici kesime yönelik yapılan araştırmalar da bu sonucu ortaya çıkarıyor. Başta mazot olmak üzere, gübre, zirai ilaç ve sulamada kullanılan elektrik gibi girdilerde, sürekli fiyat artışı yaşanıyor.
Tarımsal girdilerin maliyetlerinde, üreticinin aleyhine olumsuzluklar yaşanırken ve girdi fiyatları astronomik biçimde yükselirken; üreticinin ürettiği ürünlerin aynı ölçüde yükselmediği görülüyor. Bir yıllık onca emek ve alınteri, maalesef hak ettiği değeri bulmuyor. Çiftçimiz, girdi maliyetlerine ve enflasyona yenik düşüyor. Aynı durum hayvancılık, et ve süt üretimi için de geçerli.
ÇİFTÇİ ALACAKLI
Çiftçinin önemli bir sorunu, ülkemizde destekleme politikalarının ilgili yasada belirtildiği gibi uygulanmamasıdır. AKP, kendi çıkardığı yasayı yine kendisi uygulamamaktadır. Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereğince, her yıl milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye verilmesi gerekiyor. Aslında bu konu kırsal kesimde yeterince bilinmiyor. Bu nedenle başta CHP olmak üzere tüm muhalefet, yasanın bu hükmünü dağa-taşa yazmalı, köy kahvelerine asmalı diye düşünüyor ve öneriyoruz. Kısacası, kırsalda ve tarım kesiminde bunu bilmeyen, duymayan kalmamalı.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in yaptığı hesaplamaya göre; 2014-2024 yıllarında Türkiye’nin toplam milli geliri 112,5 trilyon lira. Bu miktarın yüzde 1’i oranında destek, yani 1 trilyon 125 milyar lira çiftçiye verilmeliydi. Ancak aynı dönemde yalnızca 316,8 milyar lira destekleme ödemesi yapıldı. Çiftçiler, bu nedenle iktidardan 808,5 milyar lira alacaklı.