Kuraklık ve Türk tarımındaki çığlığı duymak!

2023 yılında 22 milyon ton buğday üreten ülkemizde TMO, 2023’te 13,5 milyon ton buğday satın almıştı. 2024 yılında rekolte 20 milyon tona düşmüş durumda. Düşüşte en büyük etken yeterli yağış olmaması.

Yağış rejimine göre yapılan tarımda istikrar mevsimsel etkilere ve yağışların zamanında yeterli veya fazla yağmamasına da bağlıdır. 2023 yılında 22 milyon ton buğday üreten ülkemizde TMO, 2023’te 13,5 milyon ton buğday satın almıştı. 2024 yılında rekolte 20 milyon tona düşmüş durumda. Düşüşte en büyük etken yeterli yağış olmaması. Arpa üretimi ise 9 milyon ton civarındadır. Ülkemizde 6,7 milyon hektarda buğday tarımı yapılıyor, 79 ilimizde buğday üretimi yapılabiliyor. Ülkemiz 2000 li yıllara kadar buğday satan bir ülke iken günümüzde dünyanın en fazla buğday ithal eden ülke durumuna getirilmiştir. Burada un ihracatı veya makarna bisküvi ihracatından kaynaklanıyor diyenler olabilir elbette onların etkisi var ama abartıldığı kadar değil. Ülkemizin nüfusu 85 milyon bu nüfus yaklaşık 26 milyon ton buğday tüketiyor demek ki 2024 yılı için bile 6 milyon ton buğday ithal etmemiz gerekiyor.

Adnan Kütük-1

Tarım sektörünün en önemli parametreleri olan yağış ve sıcaklık değerlerinin ülkemizdeki değişimlerine bakacak olursak ülkemizde son 5 yıldır ekim ayı yağışları normalin altında kalıyor. 2023 yılı ekim ayı yağış ortalaması normali 49,4 milimetre iken bu yıl yüzde 26 azalış ile 36,6 milimetre olarak gerçekleşti.

Meteoroloji’nin açıkladığı rapora göre, Türkiye genelinde ekim ayında metrekareye ortalama 26,8 kg yağış düşmüş, bazı bölgelerde bir damla bile yağış yok.

İç Anadolu: 8,2 kg (normal: 31,5 kg, 2023: 21,3 kg) – yüzde 74 azalma

Akdeniz: 4,8 kg (normal: 48,7 kg, 2023: 33,7 kg) – yüzde 90 azalma

Şereflikoçhisar ve çevresinde durum nasıl?

Eylül ortalarında az bir yağış oldu ve yağışların da etkisiyle tohumla toprak buluştu yani ekim yapıldı, yağışın az olması sonradan da yağmaması bazı ekim alanlarında kısım kısım çimlenme oldu, bunun birçok nedeni var ama en büyük nedenlerden birisi derine veya yakına ekmekten de kaynaklanıyor. Yakına ekilen alanlarda toprağın nemli olması nedeniyle çimlenme oldu burada da şöyle bir sıkıntı olmaya başladı kök çürümesi, susuz kalan bitkilerde gübrenin de etkisiyle kök çürümesi olur. Son günlerde yağış olmazsa bazı tarlaların tekrar ekilmesine bile sebep olacak sıkıntılarla baş başayız.

Aslında o kadar şanslı bir yerdeyiz ki ama o şansı kullanamıyoruz, Şereflikoçhisar’ın arazi yapısı buğday tarımına o kadar elverişli ki uçsuz bucaksız arazi, Orta Anadolu’da en önemli platolardan birisine sahibiz. Dezavantajı ülkenin en az yağış alan bölgesinde olması, daha önce birkaç yazımda konuyu ele almıştım, Konya ve yöresini kuraklıktan önleme projesinin içindeyiz ama proje geciktiriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık bu etiketleri kullanamayacaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme...

Beş ile sarı, iki ile turuncu kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) beş ile sarı, iki ile...

Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti! İşte listedeki restoranlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, lahmacunlarda sağlığa zararlı maddeler kullanan...

UHK/Taşpınar: Gelecek yıl 22 milyon tonu görebiliriz

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim...