İhracatta kısıtlama kararı domatesin ardından zeytinyağı üreticisini vuracak: Zeytin dalda kalacak

Mustafa Çakır

İktidarın artan fiyatları düşürebilmek için getirdiği ihracat kısıtlamaları tarımı vuruyor. Domateste yaşanan krizin benzeri zeytinyağını da tehdit ediyor.

İktidar zeytinyağında fiyat artışının önüne geçebilmek için ihracat yasağı getiriyor. Son 3 yılda 4 kez ihracat yasağı uygulandı. Ancak çözüm olmadı. Bu yıl üreticinin tepkisi üzerine 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota verildi. Zeytinyağında ihracata getirilen yasak üreticiye de tüketiciye de yaramıyor. Dün itibariyle ortalama bir markanın ürünü olan naturel sızma zeytinyağının litresi 399 liraydı. Riviera zeytinyağının litresi 337 lira. Buna karşın Ege’de üreticiler zeytinyağını toptancıya satmak istediklerinde fiyat 200 liranın, hatta 150 liranın da altına iniyor. Üstelik bu fiyat kaliteli zeytinyağı için veriliyor. Üreticiden düşük fiyata alınan zeytinyağı markette ise iki katı fiyata satılıyor. Diğer yandan üretim maliyetleri yüksek. İşçilik maliyeti bir kişi için günlük 1500 lirayı aşıyor. Bunun yanı sıra mazot, gübre, ilaç maliyeti de bulunuyor. Düşük fiyattan zeytinyağını satmak istemeyen üretici stokta tutuyor. Ancak bu yıl zeytinde “var yılı.” Ekim ayı ile birlikte hasat sezonu da açılacak. Üretici sezona stokla girecek. Mayıs ayında yapılan açıklamalarda stoğun 200 bin ton olduğuna işaret ediliyordu. Bu yıl 400 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu da domateste yaşanan krizin gerekli önemler alınmazsa önümüzdeki aylarda sezonu başlayacak olan zeytinyağında da yaşanacağına dikkat çekti. İhracat engeli kalkmazsa sezona zaten stokla giren üreticilerin elinde bulunan yağlarla birlikte fiyatların üreticiler için oldukça düşeceğini vurgulayan Bakırlıoğlu “İktidar kendi yarattığı enflasyonist ortamdaki zeytinyağı fiyatlarını dengelemek için ihracat yasağına sarıldı ama yasağa rağmen raflardaki yağ fiyatlarında düşüş olmadı. Ayrıca üreticilerimiz dış pazardaki müşterilerinden de oldu. Yanlış uygulanan politikalar yüzünden hem üretici hem de yurttaş mağdur edildi” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ÇAYKUR’da çay alım fiyatlarına zam geldi

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, ÇAYKUR'un...

Dünyada gıda fiyatları yıllık yüzde 1,1 düşerken Türkiye’de yüzde 44,4 arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Küresel ürünlerinin uluslararası...

Üzüm bağlarındaki verim çiftçinin yüzünü güldürüyor! İki salkım üzüm bir kasayı dolduruyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 2024 ürünü Sultani çekirdeksiz üzüm hasadı...

Açıklama geldi: Yumurtaların üzerindeki numaralar ne anlama geliyor?

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, "2, 3 veya 4...