Sadece taklit, tağşiş yapılan gıdaları üreten firmaların ifşasının yetmeyeceğini bildiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Para cezaları daha caydırıcı olmalı” dedi.
Sadece taklit, tağşiş yapılan gıdaları üreten firmaların ifşasının yetmeyeceğini bildiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Ürünlerin mikrobiyolojik analiz sonuçları da açıklanmalı ve bunları piyasaya süren firmalar da ifşa edilmeli. Ayrıca para cezaları daha caydırıcı olmalı, gerekirse bu firmalar kapatılmalı, başka bir isimle faaliyete başlamaları engellenmeli, ticaretten men edilmeli” dedi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığının yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile “…laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.” içeriğiyle 618 firmaya ait 1211 parti ürünü ifşa ettiği anımsattı. Toprak, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“İfşa sıklığı daha da kısaltılmalı”
“Öncelikle, taklit ve tağşiş yapan firmaların ifşasına devam edilmeli ve ifşa sıklığı daha da kısaltılmalı. Fakat bakanlık ürün grubundan alınan numune miktarını, bu numunelerin % kaçının hileli olduğunu da kamuoyuyla paylaşması gerekir. İfşası yapılan ürünün parti numarası ile birlikte numune alma ve analiz tarihinin de belirtilmesi şeffaflık ve tüketicinin daha net bilgilendirilmesi konusunda fayda sağlayacaktır.