Havadaki karbondioksidi yiyen koli basilleri, enerji ve gıda kaynağı olabilecek.
Halk arasında koli basili olarak bilinen ve kötü şöhretiyle tanınan Escherichia coli bakterisi, dünyanın en büyük sorunlarına çözüm olabilir. Araştırmacıların genetik mühendisliği yolu ile ürettiği yeni E. coli türü, yaşamak için şeker ve diğer organik moleküller yerine havadaki karbondioksit gazını tüketiyor.
Bilim insanlarına göre bu gelişme bir kilometre taşı teşkil ediyor, çünkü biyoloji biliminin en popüler model mikroorganizmasının işleyişini ciddi şekilde değiştiriyor. Karbondioksit yiyen E. coli‘nin gelecekte biyoyakıt olarak kullanılabilecek karbon moleküllerinin oluşturulması ve hatta gıda üretimi için bile kullanılabileceği ifade edildi.
Cell dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu şekilde üretilen ürünlerin sera gazı emisyonu da geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlere göre daha düşük olacak ve hatta atmosferdeki sera gazının azaltılmasına bile yardımcı olacak.
Bitkiler ve fotosentez yapan siyanobakteri dediğimiz, sularda yaşayan ve oksijen üreten mikroorganizmalar güneş enerjisini kullanarak havadaki karbondioksit gazını yaşamın karbon içeren yapı taşlarına dönüştürür. Bu yapı taşları arasında DNA, proteinler ve yağlar da yer alır. Ancak bu canlıların genetik olarak modifikasyonu zordur ve bu nedenle de bunları biyolojik fabrikalara çevirme uğraşları oldukça yavaş ilerlemektedir.