Buğdayda taban fiyat tepkisi: Araziler satılıyor

TMO’nun açıkladığı buğday taban fiyatı çiftçiyi memnun etmedi. Girdi maliyetlerini bile karşılamayacak bir rakam açıklandığını söyleyen çiftçiler, arazilerini satmaya başladı.

 Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğdayda taban fiyatını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Ekmeklik buğdayda alım fiyatını ton başına 9 bin 250 TL olarak belirleyen TMO, makarnalık buğdayda ton başına 10 bin TL, arpada ton başına 7 bin 250 TL fiyat biçti.

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yer alan çiftçiler ise buğdayda ton başına 1.750 arpada ise 750 TL destekleme alacak. Ancak bu fiyat üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçiler ve oda temsilcileri kararın gözden geçirilerek revize edilmesini istedi. Artan girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten çiftçiler, uzun süredir dört gözle beklenen hububat taban fiyatının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Şerif Öter

 

‘HAYVANCILIĞIN BAŞINA GELEN ÇİFTÇİNİN BAŞINA GELECEK’

Çiftçilerle bir araya gelip maliyet hesaplaması yaptıklarını belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Şerif Öter, “Ellerine kağıdı kalemi alıp çiftinin girdisini, maliyetini, ne kadar masraf ettiğini hesaplamadılar. Bu çiftçi ne yesin? Yevmiye ile çalışan bir kişinin günlüğü bile karşılamıyor” dedi.

“Çiftçiler, hem bankaya hem de DEDAŞ’a borçlu” diyen Öter, fiyatların güncellenmesini istedi: “Eğer güncelleme yapılamıyorsa destek artırılsın, herkes ihracat yapabilsin.”

Çiftçinin borcu nedeniyle mahsulü tüccarlara ucuza sattığını vurgulayan Öter, “35 yıldır bu işin içindeyim ilk defa Tarım Bakanlığı çiftçiyi bu kadar sıkıntıya düşürdü. Derdimizi anlatacak kimse de yok. Çiftçi böyle zarar ederse hayvancılığın başına gelen çiftçinin de başına gelecek. Zarar eden çiftçi artık kendini riske atmaz, bir sene tarlasını nadasa bırakır, diğer sene ekim yapar. Tarım darbe alırsa ülkenin ekonomisine de darbe olur. Bir an önce bu fiyatı gözden geçirmeleri gerekiyor, çiftçinin girdi maliyetini hesaplayan hiçbir vicdan sahibi bu fiyatı vermez” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İthalatta flaş gelişme! Sığır eti üretiminde Avrupa 1’incisi olan Türkiye Brezilya’dan 10 bin ton donuk et ithal edecek!

Sığır eti üretiminde Avrupa 1’incisi olan Türkiye, Brezilya’dan 10...

Tarımda “refah” doğa teknolojisinin önemini kavramaktan geçiyor

İklim değişikliği beraber artan aşırı doğa olayları, sürdürülebilir tarımda...

IPARD III Programı 2025 Yılı Çağrı Takvimi Yayımlandı

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “2025 YILI İÇERİSİNDE TOPLAM...

“Ucuz baklavacılar arttı köklü firmalar kapanıyor”

Bayram yaklaşırken fiyatı en çok artan ürünlerden baklavadaki son...