Çiftçiler, tarımda ‘ucuz olsun’ diye yanlış ilaçlar kullanıyor
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, tarımda ‘ucuz olsun’ diye yanlış ilaçların da kullanıldığını ve 7 günde hasat edilmesi gereken mahsulün 2 günde toplandığını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Akdeniz Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda sebze ve meyvede bulunan ve yasal sınırların çok üzerindeki kimyasal kalıntıların (pestisit) nedenlerini sıraladı. Güngör’e göre üreticinin haşerat ile bilinçsiz mücadelesi, üretim maliyetlerini düşürmek için yanlış tarım ilaçlarının kullanımı ve denetim eksiklikleri bu sonucu doğuruyor.
Güngör ayrıca kimyasal kalıntı sorununun çözümünde “4D” kuralını açıkladı:
“Doğru teşhis, doğru müdahale, dozunda ilaç kullanımı, doğru zamanlama.”
En çok Akdeniz
Üniversite araştırma verilerine göre seçilen ürünlerinde yasal sınırın üzerinde kimyasal kalıntı barındıran meyve ve sebze oranı yüzde 25 iken bakanlık verilerine göre bu oran sadece yüzde 2.5.
Özden Güngör, sorunun tarım üretiminde bakanlığın açıkladığından daha vahim olduğunu iddia etti.
Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası verilerine göre Akdeniz Bölgesi’nin tarımda yüzde 36 ilaç kullanımıyla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını söyledi. Sonra da Ege geliyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de hektar başına 1 kilo ilaç kullanıldığını ancak bu verilerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Güngör, kullanılan ilaç oranının ülke genelinde ortalama 1.3 kilo olduğunu ve Akdeniz Bölgesi’nde bu oranın kendi araştırmalarına göre hektar başına 3.2 kiloya çıktığını söyledi.
Güngör, “Çiftçiler 80 liralık ilaç alması gereken yerde 20 liralık ilaçtan fazla dozda kullanarak maliyeti düşüreceklerini düşünüyorlar. Çiftçilerimiz bilinçsizce üretim yapıyorlar ve kullandıkları ilacın üzerini bile okumuyorlar, ilaca göre 7 günde hasat edilmesi gereken mahsul 2 gün içinde toplanıyor” dedi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/