OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sullivan, nisan ve mayıs dönemi dışında yapılan kimyasal ilaçlamaların bir faydası bulunmadığını açıkladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Üreticilerimiz kozalak akarına karşı mart ayında ilaçlama yapıyor. Bu dönemde yapılan kimyasal mücadelenin bir faydası yok çünkü kozalaklar tomurcuk halinde. İlaçlamanın fayda sağlaması için açılmaları ve içindeki akarların yumurtlama döneminde olması gerekiyor.” dedi.
Sullivan, Türkiye’de 702 bin hektar alanda fındık üretimi yapıldığını belirtti. Üreticilerin fındık kozalak akarlarına karşı kimyasal ilaçlamayı genellikle mart ayında yaptığını bildiren Sullivan, ilaçlamaya bu dönemde başlanmasının yanlış ve sakıncalı olduğunu vurguladı.
Mart ayında yapılan ilaçlamanın ürüne yarar sağlamadığı gibi aksine ekonomik ve çevresel yönden zararı bulunduğunun altını çizen Sullivan, şöyle devam etti:
“Üreticilerimiz kozalak akarına karşı mart ayında ilaçlama yapıyor. Bu dönemde yapılan kimyasal mücadelenin bir faydası yok çünkü kozalaklar tomurcuk halinde. İlaçlamanın fayda sağlaması için açılmaları ve içindeki akarların yumurtlama döneminde olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 18 derece ve üzerinde olması da önemli. İlaçlama nisan ayı sonu veya mayıs ayının başında yapılmalıdır. En uygun ilaçlama dönemi bu dönemdir. Bu dönem dışında yapılan kimyasal ilaçlamaların bir faydası bulunmamaktadır.”
Sullivan, fındığa en büyük zararı kozalak akarlarının verdiğine işaret ederek bu yıl fındık bahçelerinde aşırı miktarda kozalak akarına rastlandığını, en iyi mücadelenin ise doğru zamanda yapılacak doğru ilaçlama olduğunu kaydetti.
Yapılacak mücadelede ilaçlama tekniği ve zamanlamanın önemine dikkati çeken Sullivan, şunları söyledi:
”Samsun, Ordu, Trabzon, Giresun ve Sakarya’daki fındık bahçelerinde anormal derecede kozalak yoğunluğu bulunuyor. Bu dönemde fındık uç sürgünleri 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı, yeni gelişen meyveler de mercimek büyüklüğündedir. Tomurcuklar nisan ayı sonu ve mayıs ayının ilk haftasında açmaya başlar. Dolayısıyla bu dönemde yapılan kimyasal mücadelede ilaç, kozalakların içine nüfuz ederek akarlara karşı etkili olur. Mart ayı içinde yapılan ilaçlama, üreticileri ekonomik açıdan zarara uğratmaktadır. Fayda sağlamadığı için bir ay sonra ikinci kez ilaçlama yapılması gerekecektir. Ayrıca bu dönemdeki ilaçlama doğa için faydası bulunan diğer canlıların yok olmasına da neden olmaktadır.”
www.dunya.com