Piyasada satışa sunulan kaynak ve doğal minarelli sular üzerinde yapılan ağır metal araştırmasında ürkütücü sonuçlar çıktı.
İki yüzü kaynak ve iki yüz doğal minarelli su olmak üzere 400 su örneğinde yapılan araştırmada, kaynak suyu örneklerinin yüzde 6’sında, doğal mineralli su örneklerinin ise yüzde 36’sında yönetmelikte belirtilen limit değerlerinin üzerinde ağır metal kalıntısı saptandı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı’nda yapılan araştırmada çeşitli firmalara ait 200 adet kaynak suyu ve 200 adet doğal minarelli su olmak üzere toplam 400 adet su numunesi toplandı. Halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabilen cıva, kadmiyum, kurşun, arsenik ve bakır gibi önemli ağır metallerin kalıntı miktarları analiz edildi.
Doğal mineralli su örneklerinin 196 adedinde (yüzde 98) kurşuna rastlanıldı. 200 adet doğal mineralli su örneğinin tümünde kaynak sularında olduğu gibi arsenik tespit edildi. 188 adedinde (yüzde 94) cıva, 199 adedinde (yüzde 99,5) kadmiyum ve 150 adedinde (yüzde 75) bakıra rastlanıldı. Araştırmadan elde edilen sonuç ise şöyle açıklandı: “Çarpık kentleşme, bilinçsiz tarım ilacı kullanılması, arıtma tesisi olmayan endüstriyel kuruluşların atıklarını doğrudan akarsu, kanal veya atmosfere boşaltmasının çevre ve doğal suların ağır metallerle bulaşmasının en önemli nedenleridir. Su kaynaklarının korunması, içme suyu başta olmak üzere sularda kalite analizlerinin rutin olarak yapılması, toplum sağlığı açısından önem taşımaktadır.”
http://www.zaman.com.tr/