Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor. Karbon emisyonlarının azaltılmasına, atıkların azaltılmasına ve kaynakların korunmasına yönelik adımlar atmanın yanı sıra yerel üreticiyi destekliyor, kadınların toplumda güçlenmesi adına çalışmalar yürütüyor. Migros, CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak ‘Global A Listesi’ne giren Türkiye’den 5 şirket arasında yer aldı.

“Yerel Üretim Milli Ekonominin Kaldıracı”

Migros, 70 yıldır üreticileri, çiftçileri, tedarikçileri ve çalışanlarıyla dev bir ekosisteme sahip. Bu ekosisteme dahil 23 bin 500 iş ortağı var. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını güvenle almaları için çalışmalarını şekillendiriyor. Yerel üretimi milli ekonominin kaldıracı olarak gören Migros, yerelleşme yaklaşımı kapsamında belli bölgelere has ürünlerin aynı bölgede satışını önceliklendiriyor. Yerel hammaddeyle o bölgede yapılan üretimin yerel ekonomiye katkı sağlaması ve bu sayede azalan lojistik maliyetler ile ürünler uygun fiyatla raflarda yerlerini buluyor. Kooperatiflerden alımlarını artıran Migros, alım garantisi, verimli üretim ve markalaşma eğitimleri vererek yerel üreticiyi üretmeye teşvik ediyor, ürününün rafa çıkmasını sağlıyor. Migros’un destekleriyle Ordu’da kurulan yumurta üssü, yerli avokado, kivi, Karayaka kuzusu, Bingöl balı, yerli susam ve yerli mercimek Migros’un başarılı yerel projelerinden bazıları. Bugün Türkiye’deki toplam 373 adet coğrafi işaretli ürünün yaklaşık yarısını satışa sunan Migros, İyi Tarım Uygulamalı üretimi artırmak için üretici ve çiftçilere sertifika süreçlerinde danışmanlık da sağlıyor. Güçlü tedarik yapısı sayesinde bugün 189 kategoride 3.036 adet marka ile 60 bine yakın ürün çeşidi bulunan Migros, ürün çeşitliliğinin yüksek olmasını ve müşterilerin seçme hakkını önceliklendiriyor.

Sürdürülebilir İyi Gelecek İçin Zorlayıcı Hedefler

‘Sürdürülebilirlik’ anlayışı Migros’un iş modelinin merkezinde yer alıyor. Bu doğrultuda iklim değişikliğiyle mücadele, gıda israfının önlenmesi, plastik atıkların azaltılması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması Migros’un takip ettiği öncelikli başlıklardan bazıları.

Ülkemizde Entegre Faaliyet Raporu yayınlayan ilk gıda perakendecisi olarak tüm paydaşlarıyla çalışmalarını şeffaf bir şekilde paylaşan Migros, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin yayınlandığı yıldan bu yana, endekste aralıksız yer alan tek gıda perakendecisi. İlk kez 2022 yılında yayınlanan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde de en başından bu yana yer alıyor. Dünyanın en itibarlı çevresel raporlama platformu olan CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak ‘Global A Listesi’ne giren Türkiye’den 5 şirket arasında yer alarak 5’inci kez iklim liderleri, 3’üncü kez de su liderleri arasına seçildi.

Taze ve sağlıklı ürünlerle ilgili tüketici bilinci artmış durumda. Değişen tüketici algısı, sürdürülebilirlik konusunda da daha bilinçli ve duyarlı bir tutumda seyrediyor. Geleneksel tüketici algısıyla kıyaslandığında, modern tüketicilerin çevresel etkilere karşı daha duyarlı oldukları görülüyor. İklim değişikliğine bağlı çevresel konular, tüketicilerin ürün seçimlerini etkileyen önemli faktörler haline geliyor. Migros da bu noktada karbon ayak izini 1,5 derece senaryosu ile uyumlu şekilde bilime dayalı hedefler kapsamında 2030 sonuna kadar %42 azaltmayı taahhüt ediyor. Büyüyen bir şirket olmasına rağmen karbon ayak izini son 3 senede %14,7 azalttı. 2050 karbon sıfır hedefine emin adımlarla ilerleyen Migros, karbon salımını %90 azaltan ve patenti kendilerine ait sulu soğutma sistemini yaygınlaştırıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları doğrultusunda, güneş enerjisi paneli kurulumlarını sürdüren Migros, karbon salımının yanı sıra enerji maliyetlerini de düşürüyor. Migros aynı zamanda 10 yılı aşkın bilgi ve deneyimini Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı ile tedarikçilerine açtı. Böylece dolaylı etkisi de olsa satışındaki ürünlerin karbon ayak izini de birlikte azaltmayı ve etkiyi büyütmeyi amaçlıyor. Yerelleşme yaklaşımıyla, bir yerden alınan ürünlerin o bölgede tüketilmesini önceliklendirerek karbon emisyonunun iyileşmesine katkı sağlıyor. Operasyonlarında sadece hijyen amaçlı kullanmalarına karşın su tüketimini %10 azaltım hedefi olan Migros, su ihtiyacı açısından bölgesine göre doğru ürünün üretilmesi ve doğru sulama teknikleri kullanılması konusundaki yönlendirmelerini sürdürüyor. Plastik atıkları azaltma kapsamında başlattığı ‘Poşetsiz Alışveriş Hareketi’ne müşterilerini dahil ederek etkiyi büyüten Migros, aynı zamanda gıda israfını önlemek için gıda imha oranlarını 2030’a kadar %50 azaltmayı hedefliyor. Bu hedefinde yaklaşık %30 seviyelerine ulaşmış durumda. Değer zincirini uçtan uca iyileştirmek amacıyla World Resources Institute iş birliğinde bu hedefine tedarikçilerini de dahil eden Migros, aynı zamanda tarlada hasat sonrası kayıpların ölçümlenmesi ve azaltılması için de dijital uygulamaların kullanıldığı global bir pilot çalışma içinde.

Toplumsal Cinsiyet ve Fırsat Eşitliği İçin Çalışıyor

Migros, kadınların iş dünyasında güçlenmesi ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için kadın kooperatiflerinin desteklenmesine yüksek öncelik tanıyor. Meyve ve sebze üretimi yapan kadın kooperatiflerinin ürettikleri standartlara uygun ürünleri mağazalarında satışa sunan Migros, Kagider ile gerçekleştirdiği ‘Tarımda Kadın Girişimci Geliştirme ve Hızlandırma Eğitim Programı’ sayesinde kadın girişimcilerin kariyer yolculuklarında ihtiyaç duyacakları öğretileri paylaşıyor, Migros standartlarına uygun ürünleri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarında müşterilerle buluşturuyor. Bu yıl 5.’sini düzenleyeceği program ile bugüne kadar 280 kadın girişimciye fayda sağladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...